Ankieta: Ocena w skali 1-5
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
1
0%
0 0%
2
0%
0 0%
3
0%
0 0%
4
0%
0 0%
5
100.00%
1 100.00%
Razem 1 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Praca Oli
Question 
Hipoteza
Hipoteza – (przypuszczenie) zdanie, które podlega konfirmacji lub falsyfikacji. Stwierdza spodziewaną relację między jakimiś zjawiskami, propozycja twierdzenia naukowego, które zakłada możliwą lub oczekiwaną w danym kontekście sytuacyjnym naturę związku
Sprawdzanie hipotez może być ukierunkowane na dwa różne sposoby:
·      weryfikowanie, czyli sprawdzanie czy postawione teorie są prawdziwe,
·      falsyfikowanie, czyli próba udowodnienia nieprawdziwości tych teorii
Aby udowodnić lub odrzucić hipotezę należy przeprowadzić badania lub można hipotezę wyliczyć.

Hipoteza: „Prędkość swobodnego spadania ciała o większej masie jest większa od prędkości  ciała o mniejszej masie.

Badania: Porównanie prędkości obu ciał:
Do przeprowadzenia eksperymentu posłużyłam się 5zł monetą oraz pustym pudełkiem zapałek.
Doświadczenie polegało na jednoczesnym zrzuceniu monety i pudełka z wysokości 4 piętra  bloku, to jest około 15 metrów.

Wnioski :
 Hipoteza  Prędkość swobodnego spadania ciała o większej masie jest większa od prędkości  ciała o mniejszej masie okazała się słuszna, ponieważ moneta zdecydowanie szybciej dotarła na ziemię niż pudełko zapałek.
Odpowiedz
"Hipoteza Prędkość swobodnego spadania ciała o większej masie jest większa od prędkości ciała o mniejszej masie okazała się słuszna, ponieważ moneta zdecydowanie szybciej dotarła na ziemię niż pudełko zapałek. " powtarzałem doświadczenie ale u mnie oba przedmioty spadały w tym samym czasie. Mimo wszystko odczuwam wrażenie że żeby eksperyment był bardziej rzetelny należało by go przeprowadzić w próżni aby nie wypaczał go opór powietrza
Odpowiedz
Ola wykonała pracę bardzo dobrze.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości